Aktiehandel, pengar & investeringar.

Vardagsekonomi viktigare än aktier

Något man ofta hör experter säga innan man investerar i aktier är att man bra ska investera pengar som man har råd att förlora. Jag tror definitivt att det är en god idé, dock måste man ibland också våga och ta risker. Något jag dock tycker att man ska tänka på är att ha en god vardagsekonomi. Aktiehandeln ska inte bli ett beroende som gör att du inte kan betala din hyra eller täcka dina kostnader för behovsinköp. Det är dock, i min mening, vettigare att lägga pengar på aktier istället för att köpa cigaretter, snus, godis och teknikprylar som inte behövs.

Vill man investera i aktier men inte år sin vardagsekonomi att gå ihop, bör man lösa vardagsekonomin först. Visst, det är drygt och man känner kanske att man missar en chans att investera. Det kommer fler chanser.

Kassabok

Kassabok

Har man ingen riktig koll på sin vardagsekonomi kan man t ex köpa en enkel kassabok där man skriver ner  alla utgifter och inkomster och sedan börjar man skala bort allt det onödiga. Goda tips om att få ihop ekonomin kan man hitta nätet.

Ett lite kontroversiellt tips, som fungerar för att jag själv ska ha bra överblick, är att skaffa ett kreditkort. I slutet av månaden får du en samlad lista på allt du köpt under månaden och kan börja se över onödiga inköp. Är man inte bra på att hålla i sina pengar, eller krediter, bör man dock inte skaffa ett kreditkort.

När du fått ordning på allt bör du kunna ha lite mer över i slutet av månaden som du kan lägga på aktier.

Meny