Sparränta eller aktieutdelning

De flesta av oss är vana vid sparränta, den ränta man får på pengar som är insatta på sparkonton hos banken. Att spara i aktier har inte lika många någon erfarenhet och att ta steget  för att börja spara i aktier är därför ofta svårare än att ta steget att öppna ett sparkonto. Aktier känns som ett osäkert sparande, och visst är det osäkrare än att att ha pengarna på ett sparkonto, i utbyte har man dock större möjlighet att få pengarna att växa om man investerar i aktier. Pengarna på ett sparkonto krymper normalt inte, de växer långsamt och i min mening nästan obetydligt om man är en småsparare, värdet på aktierna kan dock krympa men å andra sidan kan du välja ”säkrare” aktier hos stora stabila företag med en hög utdelning och dina pengar kommer att växa snabbare.

EXEMPEL
Du sparar 10 000 kr i ett år.

E-sparkonto på Swedbank
Efter 1 års sparande (hela året) med nuvarande ränta om 1,4% har du 10 098. Du har alltså tjänat 98 kr (efter skatt) på ett år.
Positivt: Pengarna är inte låsta och du kan ta ut pengarna när du vill.
Negativt: Låg ränta jämfört med exempel nedan.

Akelius Spar Räntekonto 12 månader
Efter 1 års sparande (hela året) med nuvarande ränta om 5,0% har du 10 350. Du har alltså tjänat 350 kr (efter skatt) på ett år.
Positivt: Värdet på pengarna sjunker inte och hög ränta.
Negativt: För att erhålla 5% ränta måste pengarna finna på konto i ett år.

Aktieutdelning i AstraZeneca
Här räknar jag på att jag får ca 32 st aktier (ca 307.1 kr/aktie) i AstraZeneca för 10 000 kr (inklusive kostnad, courtage, för köp och försäljning hos Nordnetdirekt eller Avanza).
Utdelning är sedan 13,32 kr/aktie. Totalt är blir utdelningen 426,24 kr (före skatt) och ca 298 kr (efter skatt).
Positivt: Pengarna är inte låsta i flera månader – du kan använda pengarna när du fått ut dem samt sälja aktierna. Samt kan aktievärdet öka och du tjänar då även pengar vid en försäljning.
Negativt: Värdet på aktierna kan sjunka och radera ut aktieutdelningen.

Sedan kan man givetvis kombinera sparandet i olika former. En del pengar på högräntekonton och den del i aktier. Man får helt enkelt anpassa sig efter sina egna ekonomiska möjligheter. Sen finns det ju även sparande i fonder mm, men det är inget jag själv gör för tillfället.

En kommentar till “Sparränta eller aktieutdelning”

  1. Att du inte har tagit med den historiskt mest vanliga sparformen: guld. Den som köpte guld när den här artikeln skrev har fått mer än 10% avkastning på en sparform som aldrig kan gå till noll och som man har full kontroll över.

    Jag köpte guld hos libertysilver.se när allt folk pratade om var att det var en bubbla och jag ligger fortfarande gott och väll 15% plus.

Kommentera