Aktiehandel, pengar & investeringar.

Bättre ekonomi tack vare kreditkort

Hur kreditkortet ledde till bättre privatekonomi

Jag har använt mig av kreditkort i många år nu. Frågan jag ofta får är om det inte är lätt att man köper grejer för mer än vad man har råd med. Mitt svar till vännerna som ställer sig den frågan är att för mig har det varit precis tvärtom.

Att skaffa kreditkort har gett mig mycket bättre översikt över den privata ekonomin. Innan jag började med kreditkort köpte jag en massa småsaker, t ex två cheeseburgare på McDonalds på vägen hem från skolan 3-4 gånger i veckan. Det var inget jag reflekterade över, 10-20 kr var ju små pengar. Utan att tänka hur mycket det blev i slutändan, använde jag pengarna i börsen eller på bankkortet tills de var slut helt enkel.

När jag sedan skaffade kreditkort blev jag mycket mer medveten om mina uppgifter. I slutet av månaden får man en räkning med en sammanställning på allt man köpt. När man då plötsligt inser hur många cheeseburgare man köpt på en månad, och hur mycket pengar man lagt på många andra onödiga inköp, börjar man ifrågasätta sina utgifter. Tydligt, svart på vitt, ser du var du lägger dina pengar. Utgifterna blir så mycket mer påtagliga när du får månadsräkningen.

Detta ledde mig till att tänka mer på mina inköp, vara mer kritisk till vad jag spenderade mina pengar på. Det blev en tävling mot mig själv till att pressa totalkostnaden så lågt som möjligt. Så för min del ledde användandet av kreditkortet till en bättre privatekonomi.

 Välj rätt kreditkort

När mina vänner frågar vilket kreditkort man ska välja brukar jag alltid rekommendera Bank Norwegian kreditkort. De har ingen årsavgift, samt tycker jag att de har många trevliga erbjudanden med jämna mellanrum. Samt passar kortet mig bra då jag samtidigt får Norwegian-poäng (flygpoäng) som jag kan använda till flygbiljetter.

Tidigare använde jag mig av SAS kreditkort, vilket också fungerade bra, dock hade de en årsavgift och jag tyckte inte att jag fick lika mycket för poängen hos SAS som hos Bank Norwegian.

Men det kan givetvis finnas många andra kreditkort som passar andra personers livsstil mycket bättre, och då är givetvis årsavgiften inget större problem så länge man känner att man får ut mer än vad det kostar.

Meny