Aktiehandel, pengar & investeringar.

Att låna pengar av sig själv

Lån. Något som jag helst skulle vilja att man slapp ta. Men givetvis finns det stunder i livet då de sparade pengarna inte räcker till. Istället måste man låna av sitt framtida jag, låna pengar av sig själv, pengar som man en dag kommer att tjäna. Men man kan inte låna av sig själv. Istället löser man det genom att låna av någon annan, som sedan får tillbaka pengarna av ditt framtida jag.

Historisk sett är stora lån en relativt ny företeelse. Behovet av låna har ökat i ett alltmer konsumtionsinriktat samhälle, där många statustrender är förankrade i vilka saker du äger. I dagens Sverige är det inte ovanligt att äga eget boende, att äga en hus, att äga en storbilds-TV etc  är viktiga delar för att upprätthålla en statusfasad. Har du inte råd med huset, bilen eller TVn, så kan du alltid låna pengar av ditt framtida jag. Och detta är något som marknaden alltmer uppmuntrar dig att göra. Allt du äger, är betalda med någon annans pengar, och betalar du inte för dig så kan banken kräva tillbaka sitt hus, sin bil, sin TV. De är bara dina ägodelar så länge du betalar av lånet och eventuellt räntan. Den sanna ägarens ansikte träder fram så fort du slutar betala.

Oavsett hur man filosofiskt ser på lån, så finns det fördelar att se över vilka lån man tar. Själv rekommenderar jag räntefria lån  från familj och vänner, eller räntefria låna från JAK medlemsbank, eller att man använder sig av kreditkort som erbjuder räntefri dagar (ca 30 dagar är vanligt, samt är det bra om man får poäng på sina köp och kan använda dem till annat - men det viktiga är att man betalar varje gång för att slippa extrakostnader).

Ibland kan det ändå bli aktuellt att man måste ta ett låna, med ränta. Då tjänar det att kolla upp var man kan få lägst ränta och hur man ska lägga upp återbetalningstiden. Detta kan man bland annat göra hos banken, men även på sajter såsom Smslaneguiden.se och många andra sajter.

Dock vill jag höja ett varningens finger för alla dessa enkla lån vi kan ta idag. I boken/filmen Fight Club uttryckets det, mer eller mindre så här, "det slutar med att sakerna du äger, äger dig". De äger dig genom att tvinga dig gå till arbetet varje dag, sälja dig själv för att få pengar till att betala av alla statusprylar du köper. Och fråga dig själv, behöver du verkligen alla saker du köpt?

Meny